Αλλιώτικες δράσεις

kavafis1 smallΗ parallaxi μέσα από τη δράση της «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» παρουσίασε από τις 29 Απριλίου 2014 στη Θεσσαλονίκη μια ιδιαίτερη εγκατάσταση αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Η δράση πραγματοποιήθηκε  σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση-Αρχείο Καβάφη.

Η δράση είχε σαν σκοπό να φέρει σε επαφή το κοινό της Θεσσαλονίκης με το έργο του σπουδαίου δημιουργού μέσα από μια διαφορετική εγκατάσταση στη στοά της οδού Αγίου Μηνά 11, στο ιστορικό κτίριο που ανήκει στις  Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (Πρώην Οργανισμός Σχολικών  Κτιρίων).
Το έργο του πιο διάσημου από τους Έλληνες ποιητές στα πέρατα του κόσμου και ενός από τους τρεις πιο πολυμεταφρασμένους και πολυδιαβασμένους ποιητές στον κόσμο, του Κωνσταντίνου Καβάφη, που γεννήθηκε και πέθανε στις 29 Απριλίου παρουσιάσθηκε με μοναδικό τρόπο στην στοά του Αγίου Μηνά. Στην είσοδο της στοάς, επί της οδού Αγίου Μηνά 11, ένα δάσος από φωτεινές κολώνες που εκτείνονταν σε όλο το ύψος της στοάς προσκαλούσε τους περαστικούς σε μια χωρική εμπειρία ποίησης εμπνευσμένη από το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή. Πίσω από την καγκελόπορτα της στοάς ο επισκέπτης μπορούσε να ανακαλύψει τα λόγια του μεγάλου Έλληνα ποιητή κάτω από αλλεπάλληλες στρώσεις χαρτιού που δημιουργούσαν ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς. Την πορεία μέσα στον φωτεινό κήπο της ποίησης συνόδευαν ηχητικά ντοκουμέντα, αναγνώσεις και απαγγελίες των ποιημάτων του ενώ στο βάθος της διαδρομής ο επισκέπτης μεταφέρονταν νοερά στο χώρο εργασίας του Κωνσταντίνου Καβάφη όπου ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να αναπαράγει ο ίδιος αντίγραφα των ποιημάτων του.

 

 

.....κ’ ενώ εχάνετο κάτω απ’ τες στοές,
μες στες σκιές και μες στα φώτα της βραδυάς,
πηαίνοντας προς την συνοικία που την νύχτα
μονάχα ζει, με όργια και κραιπάλη,
και κάθε είδους μέθη και λαγνεία....

 

Την εγκατάσταση σχεδίασαν και επιμελήθηκαν οι Not A Number Architects. Οι Not A Number Architects είναι ένα νέο αρχιτεκτονικό γραφείο με διεθνή παρουσία και διακρίσεις (Architizer Awards 2012, Core77 Design Awards) με έδρα την Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 2009 από τους Ερμή Αδαμαντίδη και Δομινίκη Δαδάτση θέτοντας ως αρχή τον συγκερασμό αρχιτεκτονικής πρακτικής και έρευνας. 

Συμμετείχαν : το Ίδρυμα Ωνάση-Αρχείο Καβάφη, ο Οργανισμός σχολικών κτιρίων και οι Not A Number Architects.

Φωτογραφίες : Ελένη Βρακά , Τούλας Γιώργος, Θάλεια Ρίζου Βίντεο: Ελένη Βρακά

 

kabafis2.jpgkabafis7.jpgkabafis8.jpgkabafis5.jpgkabafis9.jpgkabafis11.jpgkabafis.jpgkabafis1.jpgkabafis3.jpgkabafis12.jpgkabafis10.jpgkabafis4.jpg