Αλλιώτικες δράσεις

thess alliws-09Τρεις ημέρες στην πόλη, 750 ακροατές στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 20 εκπρόσωποι φορέων στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, 34 φοιτητές του Πολυτεχνείου, 6 καθηγητές, 13 προτάσεις ανάπλασης, 1 workshop  100 ώρες δουλειάς, 40 εθελοντές, 3 κτίρια, 2 ομιλίες, συνθέτουν το παζλ μιας εκδήλωσης που θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας.


Το τριήμερο 8-10 Απριλίου 2011 ο σημαντικός Σκοτσέζος πολεοδόμος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, καλεσμένος της Parallaxi και της δράσης "Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς". Μέσα στις λίγες μόνο μέρες παραμονής του στην πόλη ο David Sim κατάφερε να εμφυσήσει σε όσους τον παρακολούθησαν το συναίσθημα πως το περιβάλλον της καθημερινότητάς μας μπορεί να αλλάξει με πολύ απλούς τρόπους.

Την Παρασκευή, 8 Απριλίου ο David Sim βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και αμέσως έπιασε δουλειά με τις 13 ομάδες φοιτητών που ύστερα από ένα μήνα σκληρής δουλειάς είχαν ετοιμάσει ισάριθμες μελέτες αστικών παρεμβάσεων μικρής κλίμακας σε σημεία της πόλης που πλήττονται από τα έργα του μετρό.

Το Σάββατο, 9 Απριλίου, περισσότεροι από 750 θεατές κατέκλυσαν το Νέο Συνεδριακό Χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης προκειμένου να παρακολουθήσουν την ανοιχτή ομιλία του David Sim, διευθυντή του γραφείου Gehl Arcitects,

ενώ έκλεισε την παρουσίασή του με μία πρόταση πεζοδρόμησης της παραλιακής λεωφόρου Νίκης με στόχο την  ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου της πόλης μας.

Την Κυριακή 10 Απριλίου 2011 στο συνεδριακό χώρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ήταν η σειρά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και των υπόλοιπων φορέων της πόλης να συνομιλήσουν με τον David Sim.

Το φοιτητικό workshop με τίτλο "Από το εικονικό στο πραγματικό", το οποίο ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 10 Απριλίου 2011 όπου ανακοινώθηκε και το βραβείο για τους συμμετέχοντες.
Ο David Sim με σλόγκαν το πολύ απλό “ just do it ”αποχώρησε από τη Θεσσαλονίκη, δείχνοντας μας καθαρά πως οι αλλαγές παρεμποδίζονται κυρίως από το τείχος της νοοτροπίας μας.

Συμμετείχαν : Η μετάκληση του David Sim πραγματοποιήθηκε χάρη στην πολύτιμη αρωγή των χορηγών  ΣΑΝΗ Α.Ε., Μάρμαρα Μόσχου. Με την υποστήριξη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου, της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Όλες οι εκδηλώσεις τέθηκαν υπό τη αιγίδα της Πρεσβείας της Δανίας, ενώ η ανοιχτή ομιλία του Μέγαρο Μουσικής πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο David Sim φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Daios. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η ΕΤ3 και ο 9.58- Σταθμός στον Πολιτισμό. Το φοιτητικό workshop,  συντόνισαν οι καθηγητές Αλέκα Γερόλυμπου, Κική Καυκούλα, Απόστολος Παπαγιαννάκης, Εύη Αθανασίου, Χάρις Χριστοδούλου, Αθηνά Βιτοπούλου και οι αρχιτέκτονες Πέτρος Λαζαρίδης και Αθηνά Λαζαρίδου.

 

Φωτογραφίες: Tom Tziros

sxedio-polhs9.jpgsxedio-polhs1.jpgsxedio-polhs3.jpgsxedio-polhs4.jpgsxedio-polhs12.jpgsxedio-polhs8.jpgsxedio-polhs6.jpgsxedio-polhs2.jpgsxedio-polhs5.jpgsxedio-polhs7.jpgsxedio-polhs10.jpgsxedio-polhs13.jpgsxedio-polhs11.jpg