Αλλιώτικες δράσεις

thess alliws-11Η Parallaxi με τη δράση της "Θεσσαλονίκη Αλλιώς" εστίασε στον πολιτισμό με επίκεντρο το βιβλίο. Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) η Θεσσαλονίκη Αλλιώς βλέπει το "Βιβλίο Αλλιώς" και υποδέχεται την 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου  στην πόλη.

Στις 3 Μαΐου 2011 το κέντρο της Θεσσαλονίκης γέμισε με βιβλία και υποδέχθηκε μικρούς και μεγάλους σε έναν διαφορετικό κόσμο. Η πλατεία Ναυαρίνου παραδόθηκε  στα παιδιά και σε συνεργασία με τη Σοφία Σούπαρη και τις Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός, η παιδική χαρά της υποβαθμισμένης πλατείας μετατράπηκε σε ένα χώρο φιλικό γεμάτο βιβλία. Παράλληλες αφηγήσεις παραμυθιών από παραμυθάδες με τη μορφή του living library δημιούργησαν μια γωνιά αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο ενώ στον ίδιο χώρο το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα "Μανόλης Τριανταφυλλίδης") του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ετοιμάσε τρία δημιουργικά παιχνίδια. Κατά τη διαρκεία της δράσης, πέντε κορυφαίοι συγγραφείς της πόλης διάβασαν στις αυλές εκκλησιών κείμενά τους, εμπνευσμένα από την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Το απόγευμα η αυλή του σχολείου της Ικτίνου μετατράπηκε σε ένα πεδίο ανταλλαγής βιβλίων σε συνεργασία με τους bookcrossers της πόλης ενώ  ο εκδοτικός οίκος GarudaHellas σε συνεργασία με την ομάδα κίρταν Θεσσαλονίκης, της παράδοσης Satyananda yoga, έπαιξαν κίρταν τραγούδια, βασισμένα στην ινδική λογοτεχνική παράδοση.

Η δημοσιογράφος Εύη Καρκίτη με την καθοδήγηση του ποιητή Μάρκου Μέσκου επιχείρησε μία περιπατητική ξενάγηση σε κλασικά στέκια, σπίτια και σημεία που έζησαν και έδρασαν σπουδαίοι λογοτέχνες. Η βραδιά έκλεισε στην Πλατεία Άθωνος, με τον Δημήτρη Νικολούδη να δίνει μία συναυλία με μελοποιημένα ποιήματα. Η συναυλία, με τίτλο "Νότες και Ρίμες", πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον 9.58 FM της ΕΡΤ3.
Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας τα κεντρικά βιβλιοπωλεία συμμετείχαν  στις δράσεις του Θεσσαλονίκη αλλιώς διοργανώνοντας χάπενινγκ με θεματικές ενότητες, βιτρίνες εμπνευσμένες από το συνολικό πρόγραμμα και προσφορές.

 

 

Συμμετείχαν : Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), η Σοφία Σούπαρη, οι Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός, το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα "Μανόλης Τριανταφυλλίδης") του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Σάκης Σερέφας, ο Ισίδωρος Ζουργός, ο Απόστολος Λυκεσάς, ο Θωμάς Κοροβίνης, η Σοφία Νικολαΐδου, οι bookcrossers, ο εκδοτικός οίκος Garuda Hellas, η ομάδα κίρταν, η Εύη Καρκίτη, ο Μάρκος Μέσκος, ο Δημήτρης Νικολούδης και τα βιβλιοπωλεία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, τα βιβλιοπωλεία Κωνσταντινίδη, η Πυξίδα, το Traveller, η Γιάφκα, ο Ιανός και  το βιβλιοπωλείο της Λίλης Ζαχαριάδου.

Το έργο ήταν ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία – Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτούνταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ).

 

Φωτογράφοι : Τom Tziros , Γιώργος Τούλας. Βίντεο: Μπάμπης Πετρίδης

 

to-vivlio-alliws11.jpgto-vivlio-alliws5.jpgto-vivlio-alliws2.jpgto-vivlio-alliws21.jpgto-vivlio-alliws1.jpgto-vivlio-alliws3.jpgto-vivlio-alliws20.jpgto-vivlio-alliws15.jpgto-vivlio-alliws12.jpgto-vivlio-alliws23.pngto-vivlio-alliws19.jpgto-vivlio-alliws4.jpgto-vivlio-alliws7.jpgto-vivlio-alliws17.jpgto-vivlio-alliws10.jpgto-vivlio-alliws8.jpgto-vivlio-alliws16.jpgto-vivlio-alliws9.jpgto-vivlio-alliws18.jpgto-vivlio-alliws14.jpgto-vivlio-alliws22.jpgto-vivlio-alliws6.jpgto-vivlio-alliws13.jpg