Αλλιώτικες δράσεις

thess alliws-12Οι μεγάλες παρεμβάσεις του Θεσσαλονίκη Αλλιώς συνεχίστηκαν με μια προσπάθεια μεταμόρφωσης του Λιμανιού της πόλης.

Στις 4 Ιουνίου 2011 και για 12 ώρες, το λιμάνι ζωντανεψε σε μία προσπάθεια ανάδειξής του. Τα πρώτα γενέθλια του αστικού πειράματος Θεσσαλονίκη Αλλιώς γιορτάστηκαν με ένα project στην καρδιά της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

 

Περίπου 20.000 επισκέπτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Θεσσαλονίκη Αλλιώς και ζωντάνεψαν το λιμάνι της πόλης δημιουργώντας μία προκυμαία χαλάρωσης και ψυχαγωγίας με την ωραιότερη θέα στον κόσμο, υπαίθριες και στεγασμένες αγορές, ουζερί, εικαστικές δράσεις, ξεναγήσεις, θαλάσσια συγκοινωνία και ταξίδι στην ιστορία της μετανάστευσης στην πόλη.

Πιο αναλυτικά υπήρξε πιλοτική εφαρμογή της θαλάσσιας, αστικής και περιαστικής συγκοινωνίας με το πλοίο "Spirit of Athos", από την Περαία στην Α΄προβλητα του Λιμανιού, ένω στον αυλόγυρο του παιδικού σταθμού του ΟΛΘ η Σχεδία στην πόλη, τα παιδιά εν δράσει και το παιδικό μουσείο Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν παιχνιδια και πολλά ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγραμμάτα. Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης παρουσίασε την εικαστική μουσικό-χορό-θεατρική παράσταση «Αντι-σώματα» της ομάδα ΣΩΜΑΩΣ ενώ το Μουσείο Κινηματογράφου και το Μουσείο Φωτογραφίας άνοιξαν τις πόρτες τους για να προβάλλουν ντοκιμαντέρ και φωτογραφίες σχετικά με τα λιμάνια. Στο Εντευκτήριο του ΟΛΘ δημιουργήθηκε το Ellis Island της Θεσσαλονίκης αφιέρωμένο στη μετανάστευση με μια Σκηνογραφική εγκατάσταση την οποία επιμελήθηκε το Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. και η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης. Στο στεγασμένο χώρο της Αποθήκης 13 στήθηκε μία πρότυπη αγορά τροφίμων, βοτάνων και άλλων προϊόντων ενώ σε ένα τμημα του υπαίθριου χώρο της αποθήκης το Pillbox Bazaar γιόρτασε μαζί μας τα πρώτα του γενέθλια. Δίπλα του δημιουργήθηκε ένα Υπαίθριο ουζερί σε συνεργασία με γνωστό ουζερί της πόλης ενώ ο Φώτης Θεοδωρίδης επενδύει το μεσημέρι μουσικά. Στην πλευρά της θάλασσας τα ιστιοπλοϊκά γεμίσαν το Θερμαϊκό, σε συνεργασία με ιστιοπλοϊκούς ομίλους της πόλης ενώ διαμορφώθηκε η ανακαινισμένη προκυμαία σε χώρο αναψυχής και ψυχαγωγίας με σεζ λονγκ, ομπρέλες, περιοδικά και βιβλία σε συνεργασία με την "Ανακύκλωση βιβλίου 2η ευκαιρία" κάτω από τους ήχους του Republic 100.3. Η Ένωση Πεζών σε συνεργασία με τη Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία και τους Πολύχρωμους Ποδηλάτες διαμορφώσαν ασφαλείς διαδρομές για πεζούς και ποδήλατα μες στο Λιμάνι ενώ οι Έλληνες Διασώστες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, φροντίζοντας για την ασφάλεια όλων των παρευρισκομένων.

Οι 8 Μοναδικές Ξεναγήσεις στα άδυτα του λιμανιού με λεωφορείο του ΟΛΘ και ξεναγούς αποτέλεσαν μια μοναδική εμπειρία για όσους δήλωσαν συμμετοχή. Η ομάδα του Οpen Coffee Θεσσαλονίκης συμμετείχε με σύνθημα "κάθε ιδέα ένα καράβι που αναζητεί λιμάνι", ενώ η Όλγα Δεληγιάννη παρουσίασε προτάσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του λιμανιού. Τα παλιά ψυγεία του Λιμανιού μετατρέπονται σε έναν πειραματικό πολυχώρο πολιτιστικών δράσεων με installation ,video , θέατρο, ποιηση και χορό ενώ Πλωτές συναυλίες πραγματοποιήθηκαν σε φορτηγίδα με φόντο την πόλη μπροστά στην καινούρια προκυμαία του πρώτου προβλήτα με τους φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τους Ku-Klux Sax, τους Μοτέλ Σελενίκ και τους Los Mujeros .
Ο Δημήτρης Σταμπολής και η N-Orasis φωτίσαν μοναδικά τους γερανούς 3,4,5 και 6 κοντά στην Αποθήκη 8 ενώ στο τέλος ακολούθησε νυχτερινή συναυλία γνωστών τραγουδοποιών της πόλης με ένα αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία στην τοποθεσία του παλιού τηλεφωνείου, μετά τις Αποθήκες 15 και 16.

 

 

Συμμετείχαν:
Ο ΟΛΘ, η Σχεδία στην Πόλη, τα Παιδιά εν Δράσει, το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Spirit of Athos, το Μουσείο Φωτογραφίας, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Κινηματογράφου, η ομάδα ΣΩΜΑΩΣ, το Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ, η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, το Pillbox Bazaar, ο Φώτης Θεοδωρίδης, η Ανακύκλωση βιβλίου 2η ευκαιρία, το Republic 100.3, ο 9.58 fm, οι ιστοπλοικοί όμιλοι της πόλης, το Οpen Coffee Θεσσαλονίκης, η Όλγα Δεληγιάννη, η Marnet ΑΤΕ, ο Ηλίας Πετρόπουλος, ο Philippe Laferrière, ο Θανάσης Πάλλα, οι La boutique obscure, οι desthess, η Ούγκα Κλάρα, η sygorma project V με τους Αναστασία Γκίτση, Αναστασία Παπαθανασίου, ο Ηλίας Χατζόγλου, ο Αλέξης Δοβρίδης, το Gemmamou, το  Π.Ε.Θ.Ε.Α. (Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) -Αργώ, το Project Exit (Εγχείρημα Εξοδος) των τελειόφοιτων της σχολής Θεάτρου των ΙΕΚ ΑΚΜΗ, οι Sax Nouveau, οι Φοιτητές της Ειδίκευσης Μονωδίας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι Ku-Klux Sax, οι Μοτέλ Σελενίκ, οι Los Mujeros, ο Άκης Δήμου, η Ένωση Πεζών, η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία και οι Πολύχρωμοι Ποδηλάτες, ο Δημήτρης Σταμπολής, η N-Orasis, οι φοιτητές του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας, οι φοιτητές του μαθήματος «Εφαρμογές μουσικού θεάτρου» από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, o Ευγένιος Δερμιτάσογλου, o Παναγιώτης Καραδημήτρης, o Ανδρέας Καρακότας, o Γιάννης Μήτσης, o Δημήτρης Νικολούδης, o Στάθης Παχίδης, o Κώστας Πρατσινάκης, η Κατερίνα Σιάπανρα, ο Γιάννης Τσολακίδης, η Μαρία Φωτίου και η Αλεξία Χρυσομάλλη.

 

Φωτογράφοι: a1pha_gr, Νένα Καζατζίδου, Άννα Δραγάτσικα, Άλεξης Πυρπίλης, Θάλεια Ρίζου, Γιώργος Τούλας Βίντεο: Destv

to-limani-alliws4.jpgto-limani-alliws10.jpgto-limani-alliws18.jpgto-limani-alliws2.jpgto-limani-alliws3.jpgto-limani-alliws24.jpgto-limani-alliws7.jpgto-limani-alliws19.jpgto-limani-alliws13.jpgto-limani-alliws11.jpgto-limani-alliws21.jpgto-limani-alliws12.jpgto-limani-alliws14.jpgto-limani-alliws23.jpgto-limani-alliws17.jpgto-limani-alliws8.jpgto-limani-alliws1.jpgto-limani-alliws9.jpgto-limani-alliws20.jpgto-limani-alliws25.jpgto-limani-alliws15.jpgto-limani-alliws5.jpgto-limani-alliws6.jpgto-limani-alliws22.jpgto-limani-alliws16.jpg