Αλλιώτικες δράσεις

thess alliws-16Η δέκατη έκτη δράση του ‘’Θεσσαλονίκη Αλλιώς’’ συνέπεσε με τα δεύτερα γενέθλιά του και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012.

Σκοπός της δράσης ήταν να έρθουν σε επαφή οι πολίτες με έναν άγνωστο και καλά κρυμμένο θησαυρό που εκτείνεται από την παραλία της Αρετσούς μέχρι το Αεροδρόμιο Μακεδονία και που θα μπορούσε στο μέλλον να αποτελέσει μια από τις χρυσές εφεδρείες της πόλης, για την αξιοποίηση και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

 

Η πρώτη μέρα της δράσης ήταν αφιερωμένη στο κομμάτι του μετώπου που βρίσκεται εκτός πόλης, από το Φοίνικα μέχρι το αεροδρόμιο, ενώ η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στις περιοχές που βρίσκονται εντός των ορίων της.

Στη διάρκεια του διημέρου δεκάδες διαφορετικές δράσεις ζωντάνεψαν μία αναξιοποίητη έκταση της Θεσσαλονίκης με πάνω από 8000 επισκέπτες να δίνουν βροντερό παρόν και να συμμετέχουν ενεργά σε όλα μας τα event.

Το Σάββατο 9 Ιουνίου 2012 επιχειρήθηκαν δόκιμες νέων ήπιων χρήσεων σε συγκεκριμένα κομμάτια της ακτογραμμής όπως Πικ νικ και δράσεις για παιδιά. Αφού προηγήθηκε ο καθαρισμός της ακτής όπισθεν του εμπορικού κέντρου Florida , ο περιβάλλον χώρος της παραλίας μετατράπηκε σε μία πραγματική παραλία αναψυχής και ξεκούρασης , με την εγκατάσταση και επίπλωση του εξωτερικού χώρου ενώ παράλληλα τα παιδιά έγιναν οι πρωταγωνιστές λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες δράσεις και παιγνίδια. Τα Σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης άνοιξαν πανιά καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέμβασης, «πολιορκώντας» και εγκαινιάζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη νέα παραλία.
Στην συνέχεια μεταφερθήκαμε στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το παλιό εργοστάσιο ΒΙΑΜΥΛ με σκοπό να γνωρίσουμε τα ανεξερεύνητα τόπια και την ιστορία τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπήρξαν ξεναγήσεις στα Καρνάγια της περιοχής και μια εξαιρετική θεατρική παράσταση με θέμα τη ζωή των ναυτικών. Στις εγκαταστάσεις της ελληνογαλλικής σχολής Καλαμαρί ακούστηκαν Προτάσεις, σχέδια και ιδέες για τη μελλοντική αξιοποίηση του μετώπου όπως και παραδείγματα από εφαρμογές αστικού σχεδιασμού σε πόλεις του εξωτερικού από  ειδικούς ενώ οι ποδηλάτες της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε μία μεγάλη πρωτότυπη ποδηλατοπορεία με αφετηρία το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μέχρι το Αγρόκτημα του Α.Π.Θ. Εκεί υπήρξαν πολλές περιβαλλοντικές δράσεις γνωριμίας με τη γη και τη θάλασσα ,οργανωμένες διαδρομές με ποδήλατα εντός του αγροκτήματος, παιχνίδια για παιδιά και μεγάλους, ένα μοναδικό ζογκλερικό θέαμα με φωτιές ,μουσική και σεμινάρια για τα μυστικά της αστικής κηπουρικής στους αστικούς λαχανόκηπους του Α.Π.Θ.

Την Κυριακή 10-06-2012 η ομάδα του Θεσσαλονίκη αλλιώς κινήθηκε στην έκταση όπισθεν του νοσοκομείου Παναγία δημιουργώντας για μια μέρα μια πειραματική ψαραγορά με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και αυτοσχέδια υπαίθρια ουζερί με ζωντανή μουσική. Σειρά είχε ο Ιππικός Όμιλος Βορείου Ελλάδος ,ο όποιος μετατράπηκε σε χώρο ευεξίας και χαλάρωσης με Yoga , σιάτσου , καποέιρα, και αϊκίντο ενώ παράλληλα οργανώθηκε ένα μεγάλο πικ νικ σε μία πράσινη έκταση του Ομίλου , Mini Golf; δεκάδες δράσεις για παιδιά, τα οποία είχαν τη δυνατότητα γνωριμίας με τα άλογα του Ομίλου, θεατρικά παιχνίδια και πολλά δημιουργικά εργαστήρια. Στην συνέχεια, και καθώς το απόγευμα πλησιάζει η ακτή Καλαμάκι- Καλαμίτσα του Δήμου Καλαμαριάς διαμορφώθηκε κατάλληλα, ώστε να υποδεχτεί ένα beach party από τα παλιά με παιχνίδια, χορό, και φυσικά τους Onirama, να απογειώνουν το αλλιώτικο μας πάρτυ. Τα φαναράκια που ταξίδεψαν στον ουρανό έκλεισαν την βραδιά με τον καλύτερο τρόπο δίνοντας υπόσχεση για πολλές παραπάνω δράσεις στο μέλλον   

 

Συμμετείχαν : ο Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη , ο Δήμος καλαμαριάς, ο ΟΑΣΘ, το ΣΚΑΪ ,το ΙΚΕΑ, ,η 2η ευκαιρία για το βιβλίο, το νερό Δουμπιά, ,τα Hondos Center ,η Vodafone, η Lalaland, τα εργαστήρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης , ο Αρκτούρος και η ΕΛΜΕΠΑ, ο Ναυτικός όμιλος Θεσσαλονίκης , ο κ.Ιωαννίδης, η Νόπη Ράντη, ο Δημήτρη Δαλέζη ,η θεατρική ομάδα της Ακαδημίας Τέχνης από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, η Αδαμαντίου Σχολής(καλαμαρί), ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, κ. Ιγνάτιος Καϊτετζίδης , ο αντιδήμαρχος Καλαμαριάς Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η Παρασκευή Ταράνη, η Χάρις Χριστοδούλου, η Hώ Καρύδη, ο Γρηγόρης Βερροιώτης, οι ποδηλάτες της Θεσσαλονίκης , το Αγρόκτημα του Α.Π.Θ. το  BikeMotion ,οι μεταπτυχιακών φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής ,τα Παιδιά εν Δράσει ,οι Circus Camino , ο Σίμος με το ακορντεόν του και οι Souvlaki Factory, οι Καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής ,οι United Reporters, το ούζο Μπαμπατζίμ, ο  Φώτης Θεοδωρίδης ,ο Ιππικός Όμιλος Βορείου Ελλάδος ,το Atma Studio Yoga , η Ακαδημία Σιάτσου της Δάφνης Τζιγιαννοπούλου, η ομάδα Dojo Θεσσαλονίκης , η  ομάδα του Πιέρ Κοσμένκο και η Έλεν Κόντος ,η ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ,  το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Ανθή Θάνου, ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down  η Ράνια Κανάρη και τέλος οι Onirama.

 

Φωτογράφοι: Θοδωρής Καρανίκας, Αλέξης Αβραμίδης, Desthess, Μιχάλης Γουδής, Μαρία Καπνά , Νένα καζαντζίδου, Γιώργος Κουρτίδης

 

oi-aktes-alliws44.jpgoi-aktes-alliws14.jpgoi-aktes-alliws39.jpgoi-aktes-alliws17.jpgoi-aktes-alliws18.jpgoi-aktes-alliws26.jpgoi-aktes-alliws32.jpgoi-aktes-alliws23.jpgoi-aktes-alliws5.jpgoi-aktes-alliws40.jpgoi-aktes-alliws38.jpgoi-aktes-alliws7.jpgoi-aktes-alliws10.jpgoi-aktes-alliws46.jpgoi-aktes-alliws28.jpgoi-aktes-alliws24.jpgoi-aktes-alliws22.jpgoi-aktes-alliws1.jpgoi-aktes-alliws3.jpgoi-aktes-alliws30.jpgoi-aktes-alliws25.jpgoi-aktes-alliws21.jpgoi-aktes-alliws9.jpgoi-aktes-alliws35.jpgoi-aktes-alliws29.jpgoi-aktes-alliws48.jpgoi-aktes-alliws27.jpgoi-aktes-alliws49.jpgoi-aktes-alliws43.jpgoi-aktes-alliws36.jpgoi-aktes-alliws4.jpgoi-aktes-alliws31.jpgoi-aktes-alliws13.jpgoi-aktes-alliws16.jpgoi-aktes-alliws19.jpgoi-aktes-alliws20.jpgoi-aktes-alliws12.jpgoi-aktes-alliws45.jpgoi-aktes-alliws2.jpgoi-aktes-alliws41.jpgoi-aktes-alliws11.jpgoi-aktes-alliws42.jpgoi-aktes-alliws33.jpgoi-aktes-alliws37.jpgoi-aktes-alliws15.jpgoi-aktes-alliws6.jpgoi-aktes-alliws47.jpgoi-aktes-alliws34.jpgoi-aktes-alliws8.jpg