Αλλιώτικες δράσεις

thess alliws-20Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη και σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τη δράση της Parallaxi «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς» οργάνωσε τρία μικρά μουσικά δρώμενα –έκπληξη σε τρία αναπάντεχα σημεία της πόλης.

 

Με αφορμή τις παραστάσεις της κωμικής όπερας "Η Κρητικοπούλα" στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο του προγράμματος «καλλιτεχνικές δράσεις», η Εθνική Λυρική Σκηνή επιχείρησε να φέρει την τέχνη της όπερας πιο κοντά στη ζωή της Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας δρώμενα σε απρόσμενους χώρους και υποβαθμισμένες περιοχές, καταδεικνύοντας, ότι η υψηλή τέχνη δεν έχει περιορισμούς και αποκλεισμούς. Σε συνεργασία με τον ΟΜΜΘ και τη δράση της Parallaxi ΄Ή Θεσσαλονίκη Αλλιώς’’, οργάνωσε δύο μοναδικά λυρικά δρώμενα στην πλατεία της Αγίας Σοφίας και στην περιοχή των Αγίων Πάντων  στο χώρο του συσσιτίου.
Έτσι, οι σολίστ της ΕΛΣ Γιάννης Χριστόπουλος και Σοφία Κυανίδου ερμήνευσαν αποσπάσματα από γνωστές όπερες, αλλά και από την Κρητικοπούλα του Σπύρου Σαμάρα  την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, στον Εξώστη του Μεγάρου Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών στην πλατεία της Αγίας Σοφίας και την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στον Αυλόγυρο Ι.Ν. Αγίων Πάντων στο Ν. Σ. Σταθμός Θεσσαλονίκης.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 26 Σεπτεμβρίου 2013 η συνεργασία μας επαναλήφθηκε με ένα εξίσου εντυπωσιακό δρώμενο, την Ανοιχτή Πρόβα του Μπαλέτου της ΕΛΣ στο Λευκό Πύργο για την παράσταση Ταξίδι στην αιωνιότητα. Ένα πιάνο, ένα μπαλέτο και μια σπουδαία κυρία της ελληνικής μουσικής, σε ένα μικρό δρώμενο ανοιχτού χώρου. Στο πιάνο η Ελένη Καραΐνδρου ενώ συμμετείχαν οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ένα μαγικό θέαμα για διερχόμενους και επισκέπτες, μια προσπάθεια να αλλάξει ξανά η καθημερινότητα της πόλης για λίγο. Γιατί η ‘’Μουσική μαλακώνει τις καρδιές’’.

Ήταν μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό της πόλης να δει την όπερα αλλιώς.

 

Συμμετείχαν :Η Εθνική Λυρική Σκηνή , το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης , οι σολίστ της ΕΛΣ Γιάννης Χριστόπουλος και η Σοφία Κυανίδου, ο πιανίστας Νίκος Ζαφρανάς, το Μπαλέτο της ΕΛΣ, η Ελένη Καραΐνδρου, οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

Φωτογραφίες : Νένα Καζατζίδου, Γιώργος Τούλας

h-mousikh-malakwnei-tis-kardies4.jpgh-mousikh-malakwnei-tis-kardies8.jpgh-mousikh-malakwnei-tis-kardies1.jpgh-mousikh-malakwnei-tis-kardies6.jpgh-mousikh-malakwnei-tis-kardies2.jpgh-mousikh-malakwnei-tis-kardies3.jpgh-mousikh-malakwnei-tis-kardies5.jpgh-mousikh-malakwnei-tis-kardies7.jpg