Αλλιώτικες δράσεις

ti einai gia sena fos-30Η parallaxi και η δράση της ‘’Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς’’ σε συνεργασία με την Σχολή Τυφλών που δοκιμάζεται από την κρίση, συμμετείχε μαζί με τα παιδιά, τους καθηγητές και τους γονείς της σχολής, σε μια Χριστουγεννιάτικη γιορτή διαφορετική από τις άλλες.


Ζήσαμε περισσότερο από ένα μήνα κοντά στους ανθρώπους της Σχολής Τυφλών και μοιραστήκαμε την καθημερινότητα τους σχεδιάζοντας μαζί μια μοναδική νύχτα. Μια νύχτα που για μας είναι η ουσία του Θεσσαλονίκη Αλλιώς.

Την Τρίτη 17-12-2013 και την Τετάρτη 18-12-2013 έγιναν τα δοκιμαστικά του πρότυπου βιωματικού παιχνιδιού που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τους καθηγητές της σχολής και τους εθελοντές του Θεσσαλονίκη αλλιώς. Την Τέταρτη το πρωί έγινε η αφήγηση του παραμυθιού από την Άφρούλη στο  Σαλόνι του Δημοτικού Σχολείου ενώ την Πέμπτη η δράση ξεκίνησε με το Κριστιμπόνι που δημιούργησε μαζί με τα παιδιά της σχολής τυφλών μία 3d κατασκευή πόλης η οποία και παρέμεινε στην σχολή στο χώρο του Εντευκτηρίου που είχαμε ανακαινίσει τον Απρίλιο του 2013. Το απόγευμα μετά τις προετοιμασίες των μπουφέδων, η ομάδα του Θεσσαλονίκη αλλιώς συμμετείχε στη σπουδαία γιορτή του δημοτικού σχολείου της Σχολής ενώ το κλείσιμο της γιορτής έγινε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με το "Σύνολο εγχόρδων "Ροτόντα" υπό την καλλιτεχνική Διεύθυνση της Ειρήνης Ντράγκνεβα" που παίζοντας με κλειστά μάτια, μας έκανε να δούμε με τα μάτια της ψυχής.

Και μετά έφτασε η ώρα του κοινού. Η ώρα του βιωματικού παιχνιδιού που στήσανε οι καθηγητές της σχολή σε συνεργασία με τους εθελοντές του αλλιώς. Ένα μαύρο μαντίλι δενόταν στα μάτια του επισκέπτη και αμέσως μετά ένα από τα παιδιά της σχολής τυφλών, μειωμένης όρασης ή ολικής τύφλωσης τον αναλάμβανε ως οδηγός να τον οδηγήσει από την αυλή, στα ενδότερα της σχολής σε μια διαδρομή γεμάτη εμπόδια από κείνα που οι τυφλοί άνθρωποι βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους στην πόλη. Η διαδρομή στη μεγάλη αίθουσα του δεύτερου ορόφου ήταν μεγάλη και δύσκολη ενώ η αναμονή με μόνη συντροφιά τους ήχους του περιβάλλοντος σοκαριστική. Και μετά από αυτό ήρθε η σειρά του χορού. Οι «οδηγοί» αναλάμβαναν να οδηγήσουν τα βήματα των συμμετέχοντων, που με καλυμμένα τα μάτια τους παρασέρνονταν σε ένα μοναδικό χορό μαζί τους. Ζευγάρια ανθρώπων στο σκοτάδι χόρεψαν λάτιν, παραδοσιακούς χορούς και brake dance κόντρα στο σκοτάδι και όσα αυτό επιβάλει.
Η στιγμή που τα μαντίλια βγήκαν από τα μάτια ήταν μια στιγμή συγκινητική. Μια νύχτα που όμοια της δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ. Τα τέταρτα Χριστούγεννα του Θεσσαλονίκη Αλλιώς ήταν για μας τα πιο συγκλονιστικά.

 

 

Συμμετείχαν: το κέντρο αποκατάστασης Τυφλών ΚΕΑΤ, το ειδικό δημοτικό σχολείο Τυφλών με τη χορωδία του, η Αφρούλη Μπρέρσου, το Κριστιμπόνι, το κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης, η εθελόντρια δασκάλα χορού κ. Μάρθα Σεραπίδου, η γυμνάστρια κ. Αγγελίνα  Χρυσαργύρη του τμήματος παραδοσιακών χορών του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης, ο φούρνος Κουκουμέρια, το Ικεα, τα παιδιά που συνόδευσαν τους εθελοντές από την είσοδο μέχρι τον δεύτερο όροφο ο Λάμπρος, ο Χρήστος, ο Μιχάλης, η Μαίρη και ο Θάνος, στο latin η Μάρθα, η Βάσω, η Θοδώρα, η Νατάσσα, ο Γιώργος, η Ελένη, η Κατερίνα και η Ευδοκία, στους παραδοσιακούς η Ευδοκία, η Νετζμή, η Βάσω, η Θοδώρα, η Μαρία-Χαρά, η Ελένη, η Νατάσσα, ο Ματέο ο dj Κώστας.

 

Φωτογραφίες: Κουρτίδης Γιώργος, Σοφία Γκορτζή Bιντεο: destv

 

ti-einia-gia-sena-fws22.jpgti-einia-gia-sena-fws13.jpgti-einia-gia-sena-fws7.jpgti-einia-gia-sena-fws27.jpgti-einia-gia-sena-fws17.jpgti-einia-gia-sena-fws14.jpgti-einia-gia-sena-fws9.jpgti-einia-gia-sena-fws24.jpgti-einia-gia-sena-fws19.jpgti-einia-gia-sena-fws5.jpgti-einia-gia-sena-fws21.jpgti-einia-gia-sena-fws12.jpgti-einia-gia-sena-fws3.jpgti-einia-gia-sena-fws8.jpgti-einia-gia-sena-fws18.jpgti-einia-gia-sena-fws15.jpgti-einia-gia-sena-fws11.jpgti-einia-gia-sena-fws25.jpgti-einia-gia-sena-fws2.jpgti-einia-gia-sena-fws1.jpgti-einia-gia-sena-fws20.jpgti-einia-gia-sena-fws23.jpgti-einia-gia-sena-fws16.jpgti-einia-gia-sena-fws10.jpgti-einia-gia-sena-fws4.jpgti-einia-gia-sena-fws28.jpgti-einia-gia-sena-fws26.jpgti-einia-gia-sena-fws6.jpg