Προπαρασκευαστική περίδος

* Προπαρασκευαστική περίοδος (Μάρτιος-Ιούνιος 2014)

Κατά την προπαρασκευαστική περίοδο της δράσης συνεργαστήκαμε με ακαδημαϊκούς, ερευνητές, αρχιτέκτονες και εκπαιδευτικούς για να μελετήσουμε και να χαρτογραφήσουμε τις ανάγκες της περιοχής. Συγκεκριμένα πραγματοποιήσαμε:

1) Εθνογραφικό πορτρέτο: Για τις ανάγκες της δράσης έχει ξεκινήσει μια έρευνα με τη συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κοινωνικών ανθρωπολόγων, πολεοδόμων και εθνογράφων, υπό την καθοδήγηση του επίκουρου καθηγητή Γιώργου Άγγελοπουλου, με στόχο την καταγραφή της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής, των προβλημάτων των κατοίκων της και των προσδοκιών για το μελλοντικό μετασχηματισμό της.

2) Αρχιτεκτονική έρευνα: Παράλληλα, με τη συνεργασία τμημάτων του Πολυτεχνείου και την ερευνητική ομάδα νέων αρχιτεκτόνων, σχεδιάζεται μια αρχιτεκτονική έρευνα για τις προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και αφορούν την ανάπλαση της περιοχής καθώς και για τη σημερινή εικόνα της γειτονιάς, τα κτίρια που διασώζονται και τις μελλοντικές τους δυνατότητες.

3) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Το προπαρασκευαστικό μέρος περιλαμβάνει ακόμη ένα μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά τους μαθητές όλων των σχολείων της περιοχής,του 64oυ 6/θ Δημοτικό Σχολείο, του 30ου Γυμνάσιου, του 4ου Ολοήμερου Ειδικού Σχολείου και του 95ου Νηπιαγωγείου. Στόχος της δράσης στα σχολεία είναι η βελτίωση της ποιότητας του καθημερινού χώρου των παιδιών της γειτονιάς μέσα από μικρές αναπλάσεις, καθώς και η ευαισθητοποίηση των παιδιών και κατ’ επέκταση όλων των κατοίκων της περιοχής για ένα πιο οικείο, φιλικό και ασφαλή δημόσιο χώρο στην περιοχή.

- See more at: http://www.parallaximag.gr/diff/fetos-pame-dytika#sthash.Z4uvQiNn.dpuf

Τι σχεδιάζουμε