Logo
Menu

Τι σχεδιάζουμε

become

Κάθε χρόνο σχεδιάζουμε μικρές ή μεγάλες δράσεις σε διάφορα σημεία της πόλης .

 

Δες τι σχεδιάζουμε

Χάρτης δράσεων

man

Ένας αλλιώτικος χάρτης της Θεσσαλονίκης με όλες τις δράσεις μας από την γέννηση του αλλιώς μέχρι και σήμερα.

 

Δες τον χάρτη

Οι δράσεις μας

become

Σας παρουσιάζουμε μια σύνοψη όλων των δράσεων που έχουμε πραγματοποιήσει με το κατάλληλο οπτικο ακουστικό υλικό.

 

Δες την αλλιώς

thess alliws-30 0Η Parallaxi και  η Θεσσαλονίκη Αλλιώς ένωσε τις δυνάμεις της με τους φορείς και τους πολίτες της πόλης και άνοιξε με συγκροτημένο τρόπο το δημόσιο διάλογο για το βιώσιμο μέλλον της πόλης.

Την Κυριακή 4 Μαΐου  λίγο πριν τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές ειδήμονες από διάφορες χώρες και την Ελλάδα μοιράσθηκαν τα δικά τους επιτυχημένα παραδείγματα στο Ολύμπιον, στην πλατεία Αριστοτέλους. 

Έτσι η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε για μια μέρα σε μία διαδραστική πλατφόρμα παρουσιάσεων, προτάσεων και συζητήσεων για το μέλλον της πόλης, με βάση το παρόν και τη διεθνή εμπειρία. Μια ημέρα σκέψης, συζήτησης, δράσεων και προτάσεων για τη Θεσσαλονίκη αλλά και παρουσίασης καλών πρακτικών από το εξωτερικό που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παραδείγματα εφαρμογής και στη δική μας πόλη. Σε συνεργασία με ξένα ινστιτούτα και πρεσβείεςπροσκαλέσαμε στη Θεσσαλονίκη 10 ανθρώπους από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, την Αλβανία, την Τουρκία και την Ελλάδα, που πέτυχαν για να μας παρουσιάζουν το πώς τα κατάφεραν άλλες πόλεις με βιώσιμες ιδέες, υποδεικνύοντας καλές πρακτικές μεταμόρφωσης μιας πόλης ή μιας γειτονιάς.

Στην σκηνή του Ολύμπιον μας μίλησαν οι κάτωθι:

•Ο urban planner  Άρης Καλαντίδης από το Βερολίνο, που αφιέρωσε την ομιλία του στον αστικό σχεδιασμό και τον μετασχηματισμό παρακμιακών περιοχών σε ζώνες δημιουργικής οικονομίας.

•Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Leicester, Μιχάλης Καβαρατζής, ειδικός στην ταυτότητα της πόλης (city branding).

•Ο Γιάννης Κομπατσιάρης,  ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών περιέγραψε πώς μια πόλη μπορεί να γίνει πιο λειτουργική μέσω τεχνολογικών εφαρμογών.

•Ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Nektar Duma, από τα Σκόδρα της Αλβανίας, μίλησε για το πως οργάνωσε τα δίκτυα ποδηλάτων στην Αλβανία και πως βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτήν του την ιδέα.

•Ο δήμαρχος κ. Yılmaz Büyükerşen  μας μιλήσε για την  εντυπωσιακή ανάπτυξη και μεταμόρφωση της πόλης του Eskisehir.

•Ο κ. Egbert Fransen, μας απέδειξε πως μια περιοχή υπό εγκατάλειψη στις παρυφές του κέντρου μιας πόλης μπορεί να γίνει κέντρο δημιουργικής οικονομίας και εξωστρέφειας.

Ο Δημήτρης Καιρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, περιέγραψε Αρμοδιότητες και χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

•Η κ. Anja Schwetje από το Βερολίνο, ειδικός σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, μας παρουσίασε την οργάνωση και τη διεκπεραίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Γερμανία.

•Ο Senator a.D. Gunnar Uldall, από το Αμβούργο, περιέγραψε το μεγαλύτερο πείραμα αξιοποίησης λιμανιού στην Ευρώπη, το περίφημο Hafencity, για χρήσεις πέραν των τυπικών λιμενικών χρήσεων.

•Η Marcia Goodwin, Chief Executive Officer of Cities of Service of Orlando, μίλησε για το πετυχημένο πείραμα μεταμόρφωσης της πόλης του Ορλάντο σε ένα από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Αμερικής με τη συνεργασία χιλιάδων εθελοντών και φορέων της πόλης.

Το συνέδριο όμως θα ήταν μόνο η αφορμή και δεν σταθήκαμε μόνο στην θεωρία. Μια επιστημονική έρευνα που πραγματοποίησαν οκτώ μεταπτυχιακοί φοιτητές δημοσιογραφίας/ΜΜΕ και υποψήφιοι διδάκτορες του ΑΠΘ με την καθοδήγηση της λέκτωρος Δήμητρας Δημητρακοπούλου και τη συνεργασία της εταιρίας δημοσκοπήσεων και ερευνών To the Point, παρουσιάστηκε εκείνη την ημέρα στο Ολύμπιον. Ερωτήσεις που αποτυπώνουν το βαθμό συμμετοχής των πολιτών στα προβλήματα της πόλης, το πως αντιλαμβάνονται την καθημερινότητα της, πως αξιολογούν τα προβλήματα της, τι περιμένουν από τη νέα δημοτική αρχή,  αλλά και μια σειρά απο workshops πριν και μετά το συνέδριο πλαισίωσαν την προσπάθεια μας να συλλέξουμε τις ανάγκες της πόλης αλλά και να πάρουμε αποφάσεις για αλλαγές που μπορούν και πρέπει να ξεκινήσουν από τους πολίτες.

Τα workshop που επακολούθησαν του συνεδρίου κατέληξαν σε πρακτικές και βιώσιμες λύσεις για το μέλλον της πόλης, τις οποίες και  ανέλαβαν οι συμμετέχοντες να εφαρμόσουν.

 

Συμμετείχαν: Πολιτιστική Εταιρία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ), Goethe-Institut Θεσσαλονίκης, British Council ,Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, Ελληνοτουρικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, Πρεσβεία της Ολλανδίας, Konrad-Adenauer-Stiftung, Φεστιβάλ κινηματογράφου, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, tothepoint, Άρης Καλαντίδης, Μιχάλης Καβαρατζής , Γιάννης Κομπατσιάρης, Nektar Duma, Yılmaz Büyükerşen , Egbert Fransen, Δημήτρης Καιρίδης, . Anja Schwetje, Senator a.D. Gunnar Uldall, Marcia Goodwin , Δήμητρα Δημητρακοπούλου.

 

Φωτογράφοι : Κουρτίδης Γιώργος

5 2.JPG5 7.JPGDSC_0113.JPG12 10.JPG13.jpg1 18.JPG7 1.JPG012.JPG1 85.JPG2 2.JPG011.JPG12 6.JPG1 1.JPG12 12.JPG12 13.JPG11 3.jpg1 14 .JPG27.JPG5 4 .jpg1 3.JPG12 11.jpg1 8.JPG1 10.JPG010.jpg

Search

Parallaxi

androidf

Tweets

Thessaloniki Allios Γεωργιάδης: Υπογράφω το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει μπει ποτέ σε σούπερ μάρκετ https://t.co/d53FjYHOsq
Πέμπτη, 08 Σεπτέμβριος 2022 16:19
Thessaloniki Allios Νταντάδες της γειτονιάς: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποιοι οι δικαιούχοι https://t.co/om4DNA4Gus
Πέμπτη, 08 Σεπτέμβριος 2022 16:19
Thessaloniki Allios Ένα μοναδικό γαστρονομικό event από την οινοποιία Μπουτάρη https://t.co/LYtpLzkhiq
Πέμπτη, 08 Σεπτέμβριος 2022 16:19
Thessaloniki Allios Στο επίκεντρο πακέτο χαλάρωσης μέτρων για ανεμβολίαστους https://t.co/5FMTLhG2mQ
Πέμπτη, 08 Σεπτέμβριος 2022 16:19
Thessaloniki Allios Τετράωρη στάση εργασίας στις τράπεζες τη Δευτέρα (28/3) https://t.co/DRondjnIZe
Πέμπτη, 08 Σεπτέμβριος 2022 16:19