Logo
Menu

Τι σχεδιάζουμε

become

Κάθε χρόνο σχεδιάζουμε μικρές ή μεγάλες δράσεις σε διάφορα σημεία της πόλης .

 

Δες τι σχεδιάζουμε

Χάρτης δράσεων

man

Ένας αλλιώτικος χάρτης της Θεσσαλονίκης με όλες τις δράσεις μας από την γέννηση του αλλιώς μέχρι και σήμερα.

 

Δες τον χάρτη

Οι δράσεις μας

become

Σας παρουσιάζουμε μια σύνοψη όλων των δράσεων που έχουμε πραγματοποιήσει με το κατάλληλο οπτικο ακουστικό υλικό.

 

Δες την αλλιώς

thess alliws-18Η Parallaxi μέσα από τη δράση της η «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» ξεκίνησαν τον τρίτο χρόνο πρωτοβουλιών στην πόλη με μια «Κυριακή στο Δάσος Αλλιώς». Το Σέιχ Σου, το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης που κάθε καλοκαίρι παλεύει να επιζήσει από τις απόπειρες εμπρησμών και όλο το χρόνο υφίσταται κάθε λογής παράνομες δραστηριότητες, δεν αποτελεί κομμάτι ζωντανό της καθημερινότητας της πόλης.

Σκοπός της δράσης είναι να σταματήσουμε να του γυρνάμε την πλάτη και να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην προστασία του πνεύμονα της Θεσσαλονίκης.
Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης, 15 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1997, ξεκίνησε με μία guerilla έκθεση των φωτογράφων της Stereosis σε κεντρικά σημεία της πόλης που μας συστήνουν το δικό τους δάσος.
Την Κυριακή, 7 Οκτωβρίου το ραντεβού δώθηκε αρχικά στο Ζωολογικό Κήπο και τον χώρο αναψυχής Ατλαντίδα, όπου οι εθελοντές του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» μαζί με δεκάδες άτομα που βρέθηκαν από το πρώι στο δάσος ξεκίνησαν με επεμβάσεις καθαρισμού στην ευρύτερη περιοχή, την ίδια ώρα που ένα κυνήγι θησαυρού για παιδιά διαδραματιζόνταν μέσα στο Ζωολογικό Κήπο από τα Παιδιά εν Δράση. Έμπειροι ποδήλατες και τεχνικοί του mountain bike από το actionbikeclub δίδαξαν μικρά μυστικά για τη σωστή χρήση τέτοιων ποδηλάτων σε όσους ήρθαν για να εξερευνήσουν το δάσος με το ποδήλατο τους, εξαιρετικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν για παιδιά από ομάδες της πόλης, όπως η ξενάγηση στα μουσεία ερπετών και φυσικής ιστορίας στο πάρκο του ζωολογικού κήπου από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Παραμύθια για το δάσος από την Ανθή Θάνου και τον Παναγιώτη Κουλέλη μαγέψανε μικρούς και μεγάλους και Ανεμόσκαλες, παιχνίδια με σκοινιά στα δέντρα, και μια εξερεύνηση στο δάσος πραγματοποιήθηκε από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Μαθήματα ακροβατικής περιμένανε μικρούς και μεγάλους από την ομάδα Αcrobuzz, υπο την επίβλεψη του καθηγητή Γρηγόρη Κορπίδη και το σεμινάριο "φύτεψε το δικό σου δέντρο" πραγματοποίησε η Αιμιλία Ροδοπούλου και το blog Κηπολόγιο.
-Το μεσημέρι ένα μεγάλο συμμετοχικό πικ νικ- με αυστηρούς κανόνες καθαριότητας- πρόσφερε την ευκαιρία για ένα σπάνιο γεύμα στο δάσος, συνοδεία συναυλίας με τους Κου Κλουξ Σαξ, του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης και παρουσιάστηκαν εκπαιδευτικά βιωματικά παιχνίδια από την Πανελλήνια Ένωση εκπαιδευτικών για την περιβαλλοντική εκπαίδευση
H ΕΛΙΞ και 30 νέοι απο όλη την Ευρώπη βοήθησαν μικρούς και μεγάλους να εξοικειωθουν με την τέχνη της land artμε υλικά που θα βρούν στο δάσος και η Πυροσβεστική Υπηρεσία προέβει σε μια επί τόπου ενημέρωση για την κατάσταση του δάσους σήμερα και ένα μάθημα για το πως δίνεται η μάχη με τις φλόγες.

 

Επόμενη στάση στο Φιλίππειο, στο Καρά Τεπέ, στο σημείο με τα κιόσκια, όπου οργανωμένοι Περίπατοι με διαδρομή Καρά Τεπέ- Μπαρμπαγιώργη- Καρά Τεπέ με ειδικούς ξεναγούς από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης οδήγησαν στα άδυτα του Σέιχ Σου για να καταλήξουν σε ένα αυτοσχέδιο «καταφύγιο» όπου μία δράση μας έδειξε πώς έχουν αξιοποιηθεί τα περιαστικά δάση σε άλλα σημεία του κόσμου, προσφέροντάς μας μερικές ιδέες για το μέλλον και του δικού μας δάσους. Μια μελέτη των αρχιτεκτόνων Ηρώ Κουτσιούμπα και Νατάσα Ιωαννίδη. Παράλληλα, μαζέψαμε τις δικές σας ιδέες, προτάσεις και ανησυχίες για το δάσος,δημιουργώντας έναν κοινωνικό τοίχο σχολιασμού. Τον κοινό απόλαυσε μια δενδροφύτευση αρωματικών φυτών, μια ενημέρωση και δράσεις για παιδιά από τον ''Αρκτούρο'' και μια απελευθέρωση 3 πουλιών που βρισκόντουσαν στο στάδιο της επανένταξης. από τη ''Δράση για την άγρια ζωή''. Ο Θωμάς Κοροβίνης διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του ο Γύρος του Θανάτου, με τη ζωή του φερόμενου ως δράκου του Σέιχ Σου, Αριστείδη Παγκράτιδη, το Αctionart αφηγήθηκε παραμύθια για παιδιά δημοτικού, μια συναυλία με τους Σαξ Νουβό πραγματοποιήθηκε στη δύση του ηλίου και το ο παιδικός σταθμός κοπερτί πραγματοποίησε παιδικές χειροτεχνίες εμπνευσμένες από τη ζωή του δάσους.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, το Δασαρχείο και την ενίσχυση του ΥΠΕΚΑ.

 

Συμμετείχαν: το ΥΠΕΚΑ, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης , ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, η Πυροσβεστική υπηρεσία, η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, η ΕΛΙΞ και 30 νέοι απο όλη την Ευρώπη, η Πανελλήνια Ένωση εκπαιδευτικών για περιβαλλοντική εκπαίδευση, ο Αρκτούρος, η Δράση για την άγρια ζωή, οι Κου Κλουξ Σαξ του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης, τα παιδιά εν δράση , η Ανθή Θάνου, ο Παναγιώτης Κουλέλης, το  actionbikeclub, η Αιμιλία Ροδοπούλου και το blog Κηπολόγιο , οι Αcrobuzz, ο Γρηγόρης Κορπίδης, η Ηρώ Κουτσιούμπα και η Νατάσα Ιωαννίδη, ο Θωμάς Κοροβίνης, το Αctionart, ο παιδικός σταθμός Κοπερτί, οι Σαξ Νουβό, η Champion, το Πράσινο,ο  Μασούτης, ο φούρνος Δια χειρός Ρεσινιώτου, το Copy House, ο  Γαλόνης, τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και το Ανατόλια College

 

Φωτογραφίες : Γιώργος Κουρτίδης, Γιώργος Τούλας ,Θάλεια Ρίζου

mia-kyriakh-sto-dasos-alliws3.jpgmia-kyriakh-sto-dasos-alliws14.jpgmia-kyriakh-sto-dasos-alliws6.jpgmia-kyriakh-sto-dasos-alliws8.jpgmia-kyriakh-sto-dasos-alliws19.jpgmia-kyriakh-sto-dasos-alliws12.jpgmia-kyriakh-sto-dasos-alliws7.jpgmia-kyriakh-sto-dasos-alliws9.jpgmia-kyriakh-sto-dasos-alliws11.jpgmia-kyriakh-sto-dasos-alliws10.jpgmia-kyriakh-sto-dasos-alliws18.jpgmia-kyriakh-sto-dasos-alliws15.jpgmia-kyriakh-sto-dasos-alliws2.jpgmia-kyriakh-sto-dasos-alliws17.jpgmia-kyriakh-sto-dasos-alliws16.jpgmia-kyriakh-sto-dasos-alliws5.jpgmia-kyriakh-sto-dasos-alliws1.jpgmia-kyriakh-sto-dasos-alliws13.jpgmia-kyriakh-sto-dasos-alliws4.jpg

Search

Parallaxi

androidf

Tweets

Thessaloniki Allios Γεωργιάδης: Υπογράφω το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει μπει ποτέ σε σούπερ μάρκετ https://t.co/d53FjYHOsq
Πέμπτη, 08 Σεπτέμβριος 2022 16:19
Thessaloniki Allios Νταντάδες της γειτονιάς: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποιοι οι δικαιούχοι https://t.co/om4DNA4Gus
Πέμπτη, 08 Σεπτέμβριος 2022 16:19
Thessaloniki Allios Ένα μοναδικό γαστρονομικό event από την οινοποιία Μπουτάρη https://t.co/LYtpLzkhiq
Πέμπτη, 08 Σεπτέμβριος 2022 16:19
Thessaloniki Allios Στο επίκεντρο πακέτο χαλάρωσης μέτρων για ανεμβολίαστους https://t.co/5FMTLhG2mQ
Πέμπτη, 08 Σεπτέμβριος 2022 16:19
Thessaloniki Allios Τετράωρη στάση εργασίας στις τράπεζες τη Δευτέρα (28/3) https://t.co/DRondjnIZe
Πέμπτη, 08 Σεπτέμβριος 2022 16:19