Logo
Menu

Τι σχεδιάζουμε

become

Κάθε χρόνο σχεδιάζουμε μικρές ή μεγάλες δράσεις σε διάφορα σημεία της πόλης .

 

Δες τι σχεδιάζουμε

Χάρτης δράσεων

man

Ένας αλλιώτικος χάρτης της Θεσσαλονίκης με όλες τις δράσεις μας από την γέννηση του αλλιώς μέχρι και σήμερα.

 

Δες τον χάρτη

Οι δράσεις μας

become

Σας παρουσιάζουμε μια σύνοψη όλων των δράσεων που έχουμε πραγματοποιήσει με το κατάλληλο οπτικο ακουστικό υλικό.

 

Δες την αλλιώς

thess alliws-24Η parallaxi και το ‘’Θεσσαλονίκη Αλλιώς’’ , σε συνεργασία με την  9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, διοργάνωσε ένα παιχνίδι θησαυρού εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τίτλο ‘’κυνηγώντας τα ίχνη του Γαλερίου’’, το Σάββατο και την Κυριακή 25/26 Μαϊου 2013 στον αρχαιολογικό χώρο του Γαλεριανού ανακτορικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στην πλατεία Ναβαρίνου.


Μέσω αυτής της δράσης προσπαθήσαμε να εξοικειωθούμε με την ιστορία των σημαντικών μνημείων της πόλης μας με έναν καινοτόμο και διαδραστικό τρόπο. Επιλέγοντας ένα πολύ σημαντικό μνημείο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αποκομμένο απόλυτα από την καθημερινότητα των πολιτών, θέλαμε να αναδείξουμε τα ανάκτορα του Γαλερίου και το ιστορικό του υπόβαθρο, το οποίο παραγνωρίζεται από πολλούς.
Συνεργαστήκαμε με την ΙΣΤ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των « Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και δημιουργήσαμε ένα διήμερο παιχνίδι θησαυρού, παρασύροντας τους μικρούς εξερευνητές που συμμετείχαν σε ένα διασκεδαστικό ταξίδι στην ιστορία της πόλης τους. Παιδία ηλικίας 5-11 χρονών κατάφεραν, μέσα από το παιχνίδι, να ανακαλύψουν στους διάφορους χώρους των ανακτόρων σημαντικά αντίγραφα αντικειμένων της εποχής.
Σκοπός του παιχνιδιού, εν τέλει, ήταν τα 90 παιδιά που συμμετείχαν να ανακτήσουν την σχέση αγάπης για την ιστορία, τα μνημεία και κατ΄επέκταση για την ίδια την πόλη, παίζοντας μέσα στους ίδιους τους χώρους του ανακτόρου όπως στη Βασιλική, στο Βόρειο Περιστύλιο, στα Λουτρά και στο Οκτάγωνο. Ο σκοπός αναπάντεχα παρέσυρε ευχάριστα και εμάς τους ίδιους, τους 40 εθελοντές που δημιουργήσαμε το παιχνίδι. Η ζωντανή ανάμνηση με την οποία έφυγαν τα παιδιά, οι 150 γονείς, οι 40 εθελοντές και οι επισκέπτες του χώρου, μας απέδειξε ότι η δημιουργικότητα και η φαντασία μπορούν να ανατρέψουν την άγνοια και την αδιαφορία με διασκεδαστικό τρόπο.

 

Συμμετείχαν: Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Όλγα Νόβα, οι εθελοντές του Θεσσαλονίκη αλλιώς. Προσφέραμε λουλούδια και φυτά προσφορά της αντιδημαρχίας Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές συμμετέχουν επίσης: o Δήμος Θεσσαλονίκης (Αντιδημαρχίες Πολιτισμού και Ποιότητας ζωής), το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού & Εικαστικών Τεχνών) του Α.Π.Θ., το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθέριου Κορδελιού & Βερτίσκου, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

 

Φωτογράφοι : Θανάσης Σταθόπουλος, Θάλεια Ρίζου, Κουρτίδης Γιώργος, Ηρώ 

to-kynhgi-tou-thysaurou3.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou10.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou2.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou1.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou4.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou6.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou22.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou8.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou7.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou11.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou19.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou21.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou13.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou15.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou5.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou20.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou12.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou9.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou18.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou17.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou16.jpgto-kynhgi-tou-thysaurou14.jpg

Search

Parallaxi

androidf

Tweets

Thessaloniki Allios Ο καιρός, την Τρίτη 30/11 https://t.co/YfD7bRRwl5
About 7 hours ago
Thessaloniki Allios Ρωσία: Το εμβόλιο κατά της Ομικρον δεν θα πάρει περισσότερο από 10 ημέρες https://t.co/KOTgNmMGJo
About 7 hours ago
Thessaloniki Allios Ρεβεγιόν με self test σχεδιάζει η κυβέρνηση https://t.co/1Qf4VQvoOo
About 8 hours ago
Thessaloniki Allios Ένα απέραντο ποτάμι το Μετόχι στη Δυτική Αχαΐα https://t.co/0p3zBjZ4Kl
About 8 hours ago
Thessaloniki Allios Τροχαίο με 4 τραυματίες στη Θεσσαλονίκη https://t.co/EzgDGJlryl
About 8 hours ago