Ιστολόγιον

MAKE ART
Μια καταιγίδα εκθέσων μέσα στην Άνοιξη
(1-15 Απριλίου 2014)
Στo πλαίσιo του φεστιβάλ Made In Thessaloniki #3

Το Made In Thessaloniki (ΜΙΤ) είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών που διεξάγεται κάθε χρόνο την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη και διοργανώνεται από την Parallaxi και το Θεσσαλονίκη Αλλιώς.

Στις προηγούμενες δύο διοργανώσεις το MIT έχει παρουσιάσει μέσα από τις εκθέσεις του περισσότερους από 200 καλλιτέχνες, καθώς επίσης κατάφερε να μεταφέρει δύο εκθέσεις στη Γερμανία. Στόχος του φεστιβάλ είναι να συμβάλλει στην ανάδειξη, ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της τοπικής καλλιτεχνικής κοινότητας.

Φέτος, το MIT 3 αποτελείται από το Τoolkit Startup & το Make Art

Τo Make Art αποτελεί τη μεγαλύτερη ομπρέλα δημιουργικών εκθέσεων στη Θεσσαλονίκη και μέσω αυτής αποδεικνύεται ότι η δημιουργική κοινότητα όχι μόνο συνεχίζει τη δράση της, αλλά είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου η πόλη αλλάζει, μεταμορφώνεται και φιλοξενεί εκθέσεις όλες τις ώρες της μέρας και της νύχτας αναδεικνύοντας δημιουργικά μυαλά και δυνατότητες του μέλλοντος. Οι δημιουργοί είναι εδώ και η πόλη τους ανήκει.

Περισσότεροι από 150 δημιουργοί: φωτογράφοι, γλύπτες, εικαστικοί, performers, γραφίστες, βιομηχανικοί σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, φοιτητές
Κατακτούν την πόλη σε μία καταιγίδα 45 εκθέσεων μέσα στην άνοιξη

Περισσότεροι από 150 δημιουργοί συμμετέχουν παρουσιάζοντας τη δουλειά τους  σε διαφορους χώρους εναλλακτικούς και πρωτότυπους, γκαλερί, ατελιέ, άδεια διαμερίσματα, cafe, βιτρίνες, αίθουσες τέχνης, πολυχώρους, παρακινώντας το κοινό να συμμετάσχει σ΄ενα ιδιότυπο εκθεσιακό σαφάρι.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκθέσεις, τις ειδικές διαδρομές των εγκαινίων, το δεκαπενθήμερο πρόγραμμα, αλλά και το πώς μπορείτε να ψηφίσετε τις αγαπημένες σας εκθέσεις, θα βρείτε στο parallaximag.gr και στο www.makeartexhibitions.wordpress.com

Κατεβάστε τον χάρτη των εκθέσεων εδώ

Την Τετάρτη 2 Απριλίου στις 18.00 σας περιμένουμε στις εναρκτήριες ξεναγήσεις στου χώρους των εκθέσεων. Ειδικές διαδρομές θα δημιουργηθούν προκειμένου οι επισκέπτες να καταφέρουν να επισκεφτούν το δυνατόν περισσότερες εκθέσεις και να ξεναγηθούν από τους ίδιους τους δημιουργούς.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκθέσεις, τις ειδικές διαδρομές των εγκαινίων, το δεκαπενθήμερο πρόγραμμα, αλλά και το πώς μπορείτε να ψηφίσετε τις αγαπημένες σας εκθέσεις, θα βρείτε στο parallaximag.gr

Oι 45 εκθέσεις που συμμετέχουν και η πρώτη επίσημη παρουσίαση τους:

1. Cuartos de la Vida - Ορφανίδης Δωρόθεος, Cuarto Βασιλέως Ηρακλείου 3, Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 11.00- 21.00, Σάββατο 11.00-18.00

Αντικείμενο της σειράς σχεδίων «cuartos de la vida» είναι ο άνθρωπος και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει. Ο άνθρωπος κάτοικος-πρωταγωνιστής στις μέγα-πόλεις. Κοινός τόπος ο άνθρωπος-κατοικία.

2. la mamart - Τέχνη εν οίκω, Ομαδική έκθεση. Τιμώμενη καλλιτέχνης Μάνθα Τσιάλιου, ζωγράφος. Ξεκινάει 10/4
Εκθεσιακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη 12-14, Λαδάδικα , Εγκαίνια Πέμπτη 10 Απριλίου στις 18:00 ώρες λειτουργίας: 12:00-21:00

Μια πρωτότυπη ιδέα που αφορά στην καλλιτεχνική έκφραση γυναικών της Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται για 10η συνεχή χρονιά. Συμμετέχουν 50 περίπου γυναίκες της πόλης, οι περισσότερες αυτοδίδακτες, δημιουργώντας χειροποίητα αντικείμενα τέχνης και αξεσουάρ.

3. Το Πάπε Μόε στο Βασίλειο της τρέλας - Ιωάννα Κυριακού, 
Pape Moe, art gallery and workshop, Ιωάννου Δέλλιου 4, Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 – 14:30 και 18:30 – 21:00, Τετάρτη 18:00 – 21:00, Σάββατο και Κυριακή 18:00 – 21:00

Έκθεση χώρου και παρουσίαση καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην Θεσσαλονίκη. Ο χώρος είναι ταυτόχρονα γκαλερί, εργαστήριο ζωγραφικής, ατελιέ, κέντρο συνάντησης καλλιτεχνών από πολλούς τομείς (εικαστικά, θέατρο, μουσική κτλ). . Μια environmental installation, λειτουργική και ζωντανή ταυτόχρονα.

4. Κύριο Μέρος- Βασιλική Σπύρου / Γιάννης Παλατζίδης
Εργαστήρι Kristiboni , Λυκούργου 3, Λαδάδικα, Καθημερινά: 12:00 – 17:00, Σαββατοκύριακα: 12:00 – 20:00

Το άστυ πεδίο αναφοράς πολλών διαστάσεων για δύο εικαστικούς της ίδιας γενιάς. Το κατατάσσουν και το ανασυγκροτούν μέσα από τις δικές τους εικόνες.

5. Κόλλα Ψαλίδι Χαρτί - Shiny Design (Λιάνα Αναστασιάδου / Σοφιανός Παπαγεωργίου) Lane Collage (Χαντζάρα Ελένη) Boya (Γιώργος Μπογιατζίδης)
ZAK Ν. Πλαστήρα 35, Καλαμαριά, Ώρες λειτουργίας: 12:00 π.μ – 12:00 μ.μ
Ομαδική έκθεση με θέμα το κολάζ. Το κολάζ είναι το στιγμιότυπο ενός όνειρου, λειτουργεί πέρα από τις δυνάμεις του χρόνου και του χώρου αλλά διατηρεί τους δεσμούς του με την επικαιρότητα.

6. Universum3- Bernhard Quade, Ασπασία Πανιά, createNpaste
ARTIS CAUSA GALLERY, Μητροπόλεως 97, Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη ως Παρασκευή 10:00-15:00, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 18:00-21:00, Σάββατο 11:00-16:00
Στον κεντρικό χώρο της γκαλερί θα συνεχίζεται η έκθεση του Γερμανού φωτογράφου Bernhard Quade. Στους επιμέρους χώρους της γκαλερί εκθέτουν μια αρχιτέκτονας και μια ομάδα νεαρών designers, που θα παρουσιάσει και live τη διαδικασία 3D εκτύπωσης (1/4, ώρα: 19:30).

7. Urban Athens II  - Νίκος Ζαχαριουδάκης (επιμέλεια: Σάββας Ασλανίδης , Εμμανουήλ Τσιμπίδης, Δημήτρης Στεφανίδης)
Pepper Hot Spot, Λεωφόρος Νίκης 55 - Παραλία Θεσσαλονίκης, Ώρες Λειτουργίας: 9πμ – 2πμ
Αθήνα, μια πόλη η οποία υπό το κράτος της ύφεσης έχει αποκτήσει πληθώρα επικριτών. Η Urban Athens II ταξιδεύει στη «συμπρωτεύουσα» προκειμένου να αποδείξει πως ίσως τελικά, η Αθήνα, να κρύβει μια αισιοδοξία κάτω από το νέφος της μελαγχολίας που έχει καλύψει τους κατοίκους της.

8. XXXix - Barry Feldman, Γεώργιος Μανώλας, Βασίλειος Ρουμελιώτης (Roumelight)
Roumelight laboratory, Πτολεμαίων 39 (με Δραγούμη), Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 18:00 – 22:00, Σάββατο: 17:00 – 22:00, Κυριακή: 11:00 – 15:00 και 18:00 – 22:00
Barry Feldman: Επαναπροσδιορισμός χρήσεως αντικειμένων εγκιβωτισμένα σε κουτιά. Γεώργιος Μανώλας:  Ζωγραφική στον υπολογιστή. Βασίλειος Ρουμελιώτης: Εγκαταστάσεις Θεματικής Φωτιστικής Τέχνης (Thematic Lighting Art installations).

9. I Love West Orientalismo - ΑpoDec Μarianna Κotti - Τenia Μenegaki
ΑpoDec , Σφέτσου 3, Ώρες Λειτουργίας: 17:00 – 20:00
Μία πλαστή, ποιητική φράση είναι η αφορμή και ο πυρήνας μιας οπτικής περιήγησης στις εικόνες που εσωκλείει το “ δυτικό ” κέλυφος μιας σύγχρονης  πόλης που ήταν, και ίσως ακόμη είναι, τόπος ανάπτυξης και εξέλιξης για τόσες διαφορετικές φυλές. Θα χρησιμοποιηθούν μικτές τεχνικές μεταξοτυπίας, εικονογράφησης, φωτογραφία.

10. Ο κόσμος της Ιζόλας - κόμικς, σκίτσα και φανζίν - Τέτη Σώλου
Καφενείο LUX, Ολύμπου 83, Ώρες Λειτουργίας: 9π.μ.-2μ.μ.
H Ιζόλα, το alter ego της εικονογράφου Τέτης Σώλου, είναι ηρωίδα κόμικς, γελοιογραφιών και σκίτσων, που υπογράφει η ίδια τα έργα της. Η Ιζόλα και ο κόσμος της γεννήθηκαν μέσα στην ισοπεδωτική εποχή της κρίσης και το πνεύμα της είναι αισιόδοξο ακόμα και όταν το χιούμορ της είναι μαύρο.

11. Anti-Νarrative -Μαρτίνης Χρήστος, Performer-Αφηγητής Παπαπαναγιώτου Παναγιώτης, συνεργάτης
ApoDec, Σφέτσου 3, Ώρες Λειτουργίας: 17:00 – 20:00
Μια Performance για ένα συγγραφέα και έναν αναγνώστη που θα πραγματοποιηθεί σε πέντε συναντήσεις, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Ο συγγραφέας-καλλιτέχνης στήνει μια ''αφήγηση'' με κεντρικό χαρακτήρα τον αναγνώστη-επισκέπτη.

12. ART IN METROPOLITAN  INFO POINT- τμήμα αρχιτεκτονικής AMC : ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΑ, ΜΠΑΜΠΑΣΙΑΝ ΜΑΡΙΑ, ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΓΙΑΝΝΟ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΑΣΙΩΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΚΕΛΕΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΚΟΛΛΙΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ, ΚΟΥΤΟΥΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΗΛΙΟΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΚΟΓΙΑΝ ΜΠΟΡΙΣ

Μητροπολιτικό Κολέγιο, Βενιζέλου 14, Ώρες Λειτουργίας: 09.00-20.30, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΚΤΟΣ ΣΑΒ/ΚΟΥ

Οι πρωτοετείς φοιτητές αρχιτεκτονικής του AKMI METROPOLITAN COLLEGE σχεδιάζουν ένα info-point, ένα σημείο υποδοχής και πληροφόρησης των επισκεπτών της πόλης της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο του “Thessaloniki European Youth Capital 2014”. Σημείο τοποθέτησης ορίζεται το λιμάνι και πιο συγκεκριμένα η προβλήτα Α, ένα μέρος απ’ όπου το ταξίδι αρχίζει, ένα μέρος συγκέντρωσης και δημιουργικής δραστηριότητας των νέων της πόλης.

13. Δίνουμε μορφή στο χρόνο; - Ματίνα Σαββανίδου
Refine me, Aιγύπτου 8-10 Λαδάδικα, Ώρες Λειτουργίας: 10π.μ.-8μ.μ.καθημερινά εκτός Κυριακής
Αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου είναι να κοσμήσει, να αναδείξει, να φανταστεί, να επικαλεστεί. Γύρω από το λαιμό, γύρω από το χέρι, γύρω από τα δάχτυλα. Ένα κόσμημα είναι πάντα παρών σε κάθε σημαίνουσα στιγμή, επισφραγίζοντάς την  στο χρόνο και όταν τα υλικά είναι φυσικά, όπως ασήμι, χαλκός,ορυκτές πέτρες,δέρμα,οι στιγμές φωτίζονται...

14. Ride Now -  Bord de l’ eau design factory, Βουκυκλαράκης Αναστάσης, Δεδονάκη Αναστασία, Κεσίδης Κώστας, Lacrimosa, Lane collage, Mπογιατζίδης Γιώργος, Παπαχρήστου Πέλλα, Ρουμελιώτης Βασίλης, Shiny design, Βασιλική Κώστογλου, Χατζηαγγελή Νατάσα
Object, Ολυμπίου Διαμαντή 30, Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10.30-14.30 & 18.30-20.30, Σαββατο 11.00-15.00
Μια ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων με καλλιτεχνικές ανησυχίες ενώνεται στην έκθεση Ride Now, με αντικείμενα εμπνευσμένα από το ποδήλατο: κατασκευές, ρούχο, αξεσουάρ, κόσμημα, γραφιστικές εφαρμογές, διακοσμητικά, πίνακες, φωτογραφία, γλυπτά.

15. *enter apartment - Γιώργος Αυγερινάκης
Art House Gallery Bar, Βεροίας 3, Ώρες Λειτουργίας:  10:00 – 20:00
Η κεντρική ιδέα της έκθεσης είναι να παρουσιάσει μια εναλλακτική προσέγγιση των καθημερινών χρηστικών αντικειμένων και επίπλων μέσα απο μια σύγχρονη αισθητική προσέγγιση με χαμηλό κόστος, εμπορικά υλικά και κατασκευαστικές μεθόδους.

16. Αθροίσεις - Δούνια Κωνσταντίνα, Παπαδούλη Ισιδώρα
Βιτρίνα, Αρμενοπούλου 5
Eδώ ο ίδιος ο χώρος της βιτρίνας λαμβάνεται σαν εικαστική παράμετρος (μέρος του έργου), σε ένα νέο σύνολο δράσης-αντίδρασης.  Μια συνύπαρξη-διάλογος των γλυπτών της Δούνια και τυπωμάτων της Παπαδούλη, σε μια ενιαία εικαστική εγκατάσταση.

17. P.O.V. : There is always another perspective - Χρήστος Ζωγόπουλος, Αγγελική Μαυρομμάτη, Πάνος Μιχαλάς, Λέιλα Ντίρι, Έλια Πατάγου
Wonderwall - The roof 'n' roll hall, Αιγύπτου 16Α, Λαδάδικα, Ώρες Λειτουργίας: 09.00 – 03.00
Μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας που βασίζεται στην προσωπική οπτική των συμμετεχόντων για όσα και όσους υπάρχουν γύρω μας. Βασική θεματική, λοιπόν, αποτελεί η P.O.V. (point of view). Κυρίαρχο στοιχείο είναι η πόλη, όπου ζουν οι καλλιτέχνες, η Θεσσαλονίκη.

18. Yokorobi - Κελερμένου Άννα
Παλαιοπωλείο "Δήμητρα", Τοσίτσα 7, Μπιτ Μπαζάρ, Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 17:00, Σάββατο 9:00 – 15:00
Yokorobi σημαίνει "Χαρά" στα ιαπωνικά. Ο τίτλος παραπέμπει στον αισθητικό διάλογο ο οποίος αποτυπώνεται στα έργα (ακουαρέλες)  και ο οποίος διερευνεί αισθητικά στοιχεία της Ιαπωνικής καλλιγραφίας και των manga, ερμηνευμένα οπτικά υπό ένα πιο εικαστικό πρίσμα.

19. Αλχημεία - Doctor Keemiyo
Κόμης Εργα, Λώρη Μαργαρίτη 6, Ώρες Λειτουργίας: 12.30- 20.30 Τρίτη με Σάββατο
Σε έναν έξυπνο χώρο κομμωτηρίου, η Dr.  Keemiyo αναλαμβάνει να δημιουργήσει χαμόγελα στους επισκέπτες της έκθεσης, δείχνοντας πως η φωτεινή πλευρά της ζωής είναι μόνο θέμα απόφασης, ακρυλικών χρωμάτων και καμβάδων.

20. Καφενεία του κόσμου - Νούλης Δημήτρης
Εrmis Meze-Bar Restaurant, Ρογκότη 4, Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά από 11:00 πμ μέχρι 02:00 πμ
Καφενεία, εστιατόρια, μπαρ: ναοί λατρείας τών ανθρωπίνων σχέσεων.  Τα λίγα περιστατικά που αποτυπώνονται σε 10 πίνακες (λάδια σε καμβά διαστάσεων 0,70x1,00μ.) ευελπιστούν να ρίξουν κάποιο φως στους συνήθως υποφωτισμένους χώρους "υγειονομικού ενδιαφέροντος".

21. Ροές – Τζάμπας Χάρης, σκηνοθέτης – Γιώργος Βάρδος, γλύπτης – Μπατάνα Μαρία, ζωγράφος
Partisan, Βαλαωρίτου 29 , Ώρες Λειτουργίας: ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 12Π.Μ-21.00ΜΜ
Η θεματική των έργων διαπραγματεύεται την ανθρώπινη ύπαρξη, θέλοντας να εκφράσει την αγωνία και το φόβο της και αποδίδεται με τρεις διαφορετικές αισθητικές και τεχνικές προσσεγγίσεις έχοντας έντονα εξπρεσιονιστικά στοιχεία.

22. Τα Λευκά - Κερούλη Ευθαλία
Αccanto, Γ. Κωνσταντινίδη 28 Ώρες Λειτουργίας: Από 9.00 εως 3.00 το βράδυ
Mια σειρά ζωγραφικών έργων (με την τεχνική του κολλάζ) που αναπτύχθηκε πάνω στην  ανθρώπινη ψυχολογία. Φόρμες παραμορφωμένες, άνθρωποι χάρτινοι ψάχνουν μέσα στο δικό τους λευκό άπειρο, τον εαυτό τους.

23. Ταξίδι στο χρόνο - Ρίτα Πλακιά
π² art gallery, Ναυμαχίας Έλλης 4, Λαδάδικα Ώρες Λειτουργίας:  Δευτέρα – Παρασκευή 18:00 έως 10:00, Σάββατοκύριακο 18:00 έως 23:00
Η τέχνη της ατέλειας. Παλιά και πεταμένα αντικείμενα, υλικά και εξαρτήματα ξαναζούν με νέα μορφή. Έργα με ψυχή και χαρακτήρα. Με μνήμες από παλαιότερες χρήσεις. Ξύλο και μέταλλο σε ένα ταξίδι στο χρόνο.

24. Αθάνατοι- Paolo Incarnato
''οδός Δελφών'', Γ. Κωνσταντινίδη 26 –Παρασκευοπούλου Ώρες Λειτουργίας: Απο 9.00 το πρωί εως 3.00 το βράδυ
Μια σειρά γλυπτών (απο ανακυκλώσιμα υλικά), τα οποίαεκφράζουν την μοναξιά του σημερινού ανθρώπου που χάνεται μέσα στους φόβους του ψάχνοντας την κάθαρση.

25. Τhe unbearable quartet of being - Διδασκάλου Γιάννης, Καπετάνιος Σταύρος, Μπάτζιου Κρυσταλλένια, Παπατσίμπας Γιώργος, Πούλιου Ήρα, Ρουμελιώτης Νίκος, Τόπη Σοφία, Τόπη Felice
Ηλιοτρόπιο Καφέ Μπάρ, Δεσπεραί 23 Ώρες Λειτουργίας: 09:00 – 02:00

Γνώρισε τις τέσσερις ιδιοσυγκρασίες του Ιπποκράτη, μέσα από μια φωτογραφική μηχανή, ένα μολύβι, ένα κάρβουνο, θεατρικές μάσκες, αντικείμενα, κινηματογραφικά αποσπάσματα, θεατρικό performance, και υπό τις γεύσεις "ηλιότροπων" ουσιών. Χολερικός, Φλεγματικός, Αιματικός, Μελαγχολικός.

26. ESO – Ζωγράφου Εύα
La Doze, Βηλαρά 1 & συγγρούΏρες Λειτουργίας:  19.00 – 02.00
Έπιπλα ανακατασκευασμένα  με πινελιές Vintage-Retro. Εγκαταστάσεις Τέχνης.
Πίνακες ζωγραφικής μεικτής τεχνικής  κολάζ (φουτουριστικής - σουρεαλιστικής απεικόνισης).

27. ΚΥΑΝΟtypes – Κατσέα Βασιλική-Μαρία, Βαρελά Άννα, Μυτιληνού Αργυρώ, Τσελέπη Κωνσταντίνα, Παπαδοπούλου Βιβή, Σκόρδης Μηνάς, Μπακογιώργος Παναγιώτης
Fabrica, Πολυτεχνείου 17, Ώρες Λειτουργίας:  08.00-19:00
Κάτω απ΄την κοινή θεματική των κυανοτυπικών τυπωμάτων (φωτογραφική τεχνική που έχει τις ρίζες της στον 19ο αιώνα), επτά νέοι δημιουργοί επιχειρούν να επιστρέψουν στην ουσία του φωτογραφικού μέσου. Εκεί όπου το φως δεν μεταφράζεται σε αλγόριθμους των 0 και 1, αλλά στο σημείο εκείνο όπου η φωτογραφική εικόνα εμφανίζεται σταδιακά μπροστά σου σε πραγματικό χρόνο.

28. Στιγμές της πόλης Εσωτερικά – Εξωτερικά - Ζωή Δαλαΐνα
Το Παλιό Χαμάμ, Μητροπολίτου Γενναδίου & Εγνατία, Ώρες Λειτουργίας: Όλη μέρα
Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα την πόλη της Θεσσαλονίκης. Μια θέαση της πόλης μέσα από ένα κινηματογραφικό (ψηφιακό περισσότερο) φορμά - πιο μακρόστενο από ότι το παραδοσιακό φωτογραφικό κάδρο, το λεγόμενο 16:9.

29. Μύθοι, μύθι, παραμύθι - Κική Πατράλη
Στοά Κολόμβου, Εγνατίας 31, Ώρες Λειτουργίας: 12:00 – 00:00
Μια σειρά αφισών με θέμα τα παραμύθια και τους μύθους. Μια έκθεση γραφιστικής, με αφίσες που προκύπτουν από τον συνδυασμό φωτογραφιών, σκίτσων και ηλεκτρονικής επεξεργασίας.

30. Transcending Realities - 'Eλενα Ζέππου, Κυριάκος Θεοχάρους, Πάρης Αντωνάκης, Αντώνης Χατζητρακόσας
Βliss, Ερμού 51 Ώρες Λειτουργίας: 08:00-24:00
Τέσσερις νέοι καλλιτέχνες του Τμήματος Χαρακτικής του Α.Π.Θ. δημιουργούν με κοινό παράγοντα τους σύγχρονους βιωματικούς  προβληματισμούς τους. Αναλύοντας απλές καθημερινες εικονες μέσω εικαστικών μορφών και άλλων τεχνικών γνωρισμάτων σε χαρακτικά έργα.

31. Βόλτες στην πολη - Pedro Ant (Πέτρος Αντωνιάδης)
Εστιατόριο Ακαδημία, Αγίου Μηνά 3, Ώρες Λειτουργίας εστιατορίου
Μια συλλογή από φωτογραφίες τραβηγμένες σε διάφορες γωνιές της Θεσσαλονίκης. Η περίοδος των φωτογραφιών είναι από το 2012 έως και αρχές του 2014 και οι περισσότερες έχουν επεξεργαστεί με φίλτρα.

32. Made In... Childhood – Καραπαντάζη Τόνια
Spazio 12, Αυγερινού 12 , Πλ.Άθωνος, Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 9.00 π.μ. – 21.00μ.μ
Το ταξίδι στο όνειρο και τη φαντασία είναι τρόπος επιβίωσης στη σημερινή πραγματικότητα όπου υπολογίζεται ότι παγκοσμίως τα παιδιά που αναγκάζονται να εργαστούν ανέρχονται στα 215 εκατομμύρια (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας). Στο εικαστικό αυτό project το ονειρικό συγχέεται με το πραγματικό μέσα σε εικόνες φτιαγμένες από ακρυλικά χρώματα σε καμβά.

33. Η Κρεμάστρα - Αετού Ειρήνη, Σπυροπούλου Όλγα
Fragile Bar (Η ταράτσα), Βαλαωρίτου 29, Ώρες λειτουργίας: 12:00-22:00
Διαδραστικό δρώμενο σε δημόσιο χώρο και μόνιμη έκθεση σε ιδιωτικό. Το δρώμενο  παρακολουθεί έναν άνθρωπο που σέρνει μια κρεμάστρα με ρούχα. Η κρεμάστρα του, τροχοπέδη και δεκανίκι μαζί. Τα στοιχεία του σκηνικού της δρώμενου γίνονται μόνιμα εκθέματα.

34. 4iteration - Ζαφειρώ Γεωργιάδου, Δήμητρα Εξάρχου, Μαρία Καριμπίδη, Χρύσα Μαραντζίδου
Οίκος Μόδας Konstantinos Tsigaros, Μητροπόλεως 37 & Αριστοτέλους, Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα εώς Παρασκευή 11:00-14:00 και 16:00-19:00
Με προβληματισμούς που διασταυρώνονται, συνομιλούν και αλληλοσυμπληρώνονται, τέσσερις καλλιτέχνιδες σχολιάζουν τη σύγχρονη κοινωνία και τη θέση του ανθρώπου-πολίτη μέσα σ' αυτήν, την ανελέητη ροή και δύναμη του χρόνου, την παρουσίαση μιας διαφορετικής οπτικής γωνίας του φυσικού τοπίου καθώς και την αποτύπωση συναισθημάτων στο ανθρώπινο σώμα.

35. Γυναίκες των χρόνων - "Artiko" , Καλλιτεχνικό εργαστήρι Γιώργος Καραβοκύρης
Allos Mondo Καφέ-μπαρ, Στρατηγού Καλάρη 6, Ώρες Λειτουργίας: 11 π.μ. μέχρι αργά τα μεσάνυχτα
Η έκθεση έχει σκοπό να αναδείξει πίνακες μεγάλων ζωγράφων, γυναικείων πορτρέτων, με την χρήση χειροποίητων κοσμημάτων. Τα κοσμήματα τοποθετούνται στους πίνακες στα σημεία που θα τα φορούσαν οι ίδιες οι γυναίκες των πινάκων εάν ζούσαν στο τότε και στο σήμερα.

36. Α-Συνέχειες – Κερεφιάδης Παναγιώτης,
Στο δέντρο που έδινε, Φωτογραφική Ομάδα 35mm, Συγγρού 9, Ώρες Λειτουργίας: 18.00-22.00

Η οπτική της θεματικής και του περιεχομένου της φωτογραφικής έκθεσης παλινδρομεί στο δίπολο μεταξύ όμορφων εικόνων φυσικών τοπίων και σκληρού αστικού-βιομηχανικού χώρου.

37. Κατασκευάζοντας το περιβάλλον - Θωμάς Δάμος
Art House, Βεροίας 3 Ώρες Λειτουργίας: 13:00-21:00 Δευτέρα με Κυριακή
Άμεσος στόχος του έργου είναι η στηλίτευση της τσιμεντοποίησης και η ανάγκη για "πράσινα σημεία" στο αστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης και οικολογική συνείδηση.  Η κατασκευή αποτελείται κυρίως από γύψο, κρυσταλιζέ ατλακόλ και φελιζόλ, υλικό το οποίο επιδέχεται ανακύκλωση.

38. Πλουραλισμός - Γιώργος Κιτσούκης, Αγάπη Μαυρουδή, Μαρία Μηλιώτη, Εύα Σταυράκη, Κατερινα Τσίτσελα, Γρηγόρης Κατεβανίδης
Κέντρο Αρχιτεκτονικής, Αγγελάκη 13, Ώρες Λειτουργίας: 9:00πμ – 3:00πμ
Η ομάδα ""OSTENSIBILI""- εμφανείς καλλιτέχνες εκθέτει την εικαστική της πρόταση για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και βιώνει τον σύγχρονο χώρο-περιβάλλον.

39. Start concept - Άντια Αγγελίδου

Art House, Βεροίας 3 , Ώρες Λειτουργίας:  Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 το μεσημέρι έως το βράδυ, Σαββάτο 13:00 έως το βράδυ, Κυριακή 15:00 έως το βράδυ
Ένα παιχνίδι λέξεων αποκτά ύλη και μπαίνει στο χώρο. Μας στέλνει το μήνυμά του, όταν μπαίνει στην πρίζα και φέξουν τα led.

40. Α cloud in my room - Τώνια Παπανικολάου, Μάριος Παπανικολάου, Elena Muñoz de Morales, Rodrigo Rieiro Díaz
Βιτρίνα , Οδός Βηλαρά 6, έναρξη: 10 Απριλίου 2014, ωράριο συνεχές
Ένα project σε εξέλιξη πάνω στην εντατικοποίηση της καθημερινής εμπειρίας μέσω ενός στοιχείου που βρίσκεται παντού γύρω μας, τον αέρα.  Η φουσκωτή κατασκευή χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το πλαστικό, ένα από τα εμπόρια που ανθούν στην περιοχή της Βαλαωρίτου, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση το δίπολο  βιοτεχνίας και βιομηχανίας, υψηλής και χαμηλής τεχνολογίας.

41. Thessaloniki Street Collective - Dreamfacta
Kαντίνα Τροπικάνα / Bar, Eγνατίας 31, Ώρες Λειτουργίας: 12:00 -00:00
Μια συλογή απο φωτογραφίες δρόμου και πόστερ, που έχει ως θέμα την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ένας πειραματισμός ανάμεσα στη φωτογραφία και τη γραφιστική, τις εικόνες και τις μνήμες.

42. Αντικρουόμενα Στοιχεία - Αμανατίδου Μαρία, Γιάννα Λουλούδη, Αλβανού Μαρία, Δεληγιάννη Αννα- Μαρια, Κεσίδου Φανή, Μαραγκού Κωνσταντίνα, Στατήρη Λυδία
Tettix Art  Gallery, Διαλέττη 3,  έναντι ΧΑΝΘ , Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 5/04/2014 -20/04/2014
Τρίτη – Παρασκευή 18.00 -21.00, Σάββατο 11.00-14.00, Δευτέρα , Κυριακή κλειστά

Η συνομιλία διαφορετικών τρόπων έκφρασης κατά το έργο τέχνης, δημιουργεί ένα σύνολο από στοιχεία που έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους. Tα μέσα  είναι το σχέδιο, η ζωγραφική, το installation και το video art. Λίγο σκοτάδι εγώ, λίγο φως εσύ. Η απόσταση μεταξύ μας είναι μια θάλασσα από χρώματα.

43. Αταξία - Ειρήνη Κωνσταντίνου - Αλέξανδρος Καραγιάννης - Γιώργος Λαζαρίδης - Δανάη Συκινιώτη - Ελπίδα Ματσεντίδου - Χριστιάνα Παπακώστα - Άγγελος Θεμιστοκλέους - Χρυσούλα Κιόρογλου -Ηλίας Σαμαράς - Ελένη Παπαδοπούλου - Μάρκελλος Κολοφωτιάς - Αυγή Τόπακα - Μαρία Αιντινίδου - Ιωάννα Ζηκίδου, Δημήτρης Κοκόρης, Πολυξένη Λουκά 

2 Δωμάτια στο ισόγειο της στοάς, Βηλαρά 2, Στοά Μαλακοπή, Επίσημα 19-22:00 καθημερινά ανεπίσημα 10-14:00
Μια ομάδα  φοιτητών της Σχόλης Καλών Τεχνών επιλέγουν σαν θέμα την αταξία. Την αταξία είτε ως ατύχημα, παιχνίδι, ζημιά ή θόρυβο είτε ως το αντίθετο της τάξης. Ο σκοπός είναι να δείξουν πως μια ομάδα νέων δημιουργών, μπορεί να αλληλεπιδράσει και να επιτύχει ενα δυναμικο καλλιτεχνικό/αισθητικό αποτέλεσμα ακόμα και ελλείψει χρημάτων.

44. Το Λιμάνι μου – Oμαδική έκθεση ΑΚΤΟ
ΑΚΤΟ, 26ης Οκτωβρίου 38-40 & Ανδρέου Γεωργίου (δίπλα στο MET HOTEL)

Τι είναι για σένα λιμάνι; Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι σπουδαστές γραφιστικής της ΑΚΤΟ σχεδιάζουν πάνω στην ιδέα του Λιμανιού. Τόπος άφιξης, αναχώρησης. Η έννοια του λιμανιού ως προσλαμβάνουσα αλλά και τόπος ονείρου. Εικόνες που ταξιδεύουν. Σε ταξίδια εσωτερικά και εξωτερικά.

45. Εκθέσεις Toolkit Startup - Stray Poster Battle, Poster for Tomorrow, Mandela Poster Project) – Νέοι γραφίστες
Γυάλινο περίπτερο στην παραλία, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονικης 17.00-21.00 κάθε μέρα

Στο πλαίσιο της συνάντησης νέων γραφιστών Toolkit Startup, μπορείτε να επισκεφτείτε 3 μοναδικές εκθέσεις, την Stray Poster Battle με θέμα τα αδέσποτα ζώα στο γυάλινο περίπτερο στην παραλία και τις παγκόσμιες εκθέσεις Poster for Tomorrow και Mandela Poster Project στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονικης.

Εδώ θα βρείτε ολες τις λεπτομέρειες του προγράμματος! 

Κατεβαστε το application μας για android και iphoneκαι ψηφίστε την αγαπημένη σας έκθεση με 3 απλά βήματα
επιλέγοντας το Make Art > την έκθεσή που επιθυμείτε > και να επιλέξετε το αστεράκι * ! Τόσο απλά!

Σας ξεναγούμε την Τετάρτη 2 Απριλίου με οργανωμένες ξεναγήσεις και διαδρομές στις εκθέσεις. Όλες οι διαδρομές εδώ